Två tips på hur du kan använda google | hitta rätt preposition och rätt uttryck

Två tips på hur du kan använda google | hitta rätt preposition och rätt uttryck


Hej hej Här kommer två tips om hur du kan använda google när du studerar svenska och jag textar filmen så slå på undertexten så blir det lättare att följa med du får förstås gärna fråga om du inte förstår någonting jag säger och jag tänkte ta exempel med prepositioner prepositioner som många tycker är svåra hur ska jag veta vilken preposition jag ska använda i ett visst sammanhang och hur ska jag lära mig och hur ska jag komma ihåg prepositioner och många letar efter regler men det finns inga bra regler och det är också så att svenskar slarvar lite så ibland kan du höra olika varianter och det kan vara lite svårt att veta vilken variant som är vanligast eller vilken som är mest rätt och då är google jättebra att använda och då tänkte jag liksom använda eller visa två lite olika sätt som man kan använda google för att gissa bättre eller hitta så att säga, vanliga användningar av prepositioner och jag tänkte ta exemplet jobba här hur ska man använda jobba plus preposition i olika sammanhang om jag skriver jobba här tror jag gör att jag söker så så jag får jobba här uppe och det som… då måste du ha den här inställningen att du får förslag av google så att google ger dig förslag på vanliga sökningar eller vanliga träffar för då kommer liksom google ge dig det som är vanligast här och det som är vanligt är ju ofta det som är rätt så om jag fortsätter här så till exempel kan det vara svårt att veta om jag ska säga jobba på eller jobba i och det första du kan göra är att bara testa…
om jag skriver så här jobba på och så kollar jag på förslagen jobba på Volvo, jobba på IKEA jobba på Liseberg, jobba på ICA HM, Systembolaget så när jag skriver “jobba på” så är alla träffarna här efter på så kommer ett förslag på ett företag och här har vi ju också en regel då så om du kan gissa dig till när du tittar på det här sökresultatet om du vill säga att du (vad heter det) jobbar …. och så namnet på ett företag ja, då ska du använda “på” jag jobbar på Volvo, jag jobbar på IKEA och det kan du nästan gissa dig till om du tittar på förslagen här som kommer av att du skriver “jobba på” så kan vi kolla vad som händer om vi skriver i istället då fick vi en massa namn på länder Norge, Australien, Spanien, Thailand så om vi ska säga i vilket land vi jobbar då ska vi tydligen säga i men sen fick vi också här “jobba i butik”
och butik är ju ungefär som affär så då verkar det ju vara så att när vi ska säga att vi jobbar ……. butik så ska vi säga “jobba i butik” och inte på butik och då tänkte jag att jag kan gå vidare till nästa tips här och det är, aha…. om jag funderar på: heter det att jobba i butik eller heter det jobba på butik, okej, så ser ni här jag repeterar det en gång till jobba i butik, ja det finns ju här vi kan jobba i butik, det kommer upp som ett förslag det verkar vara vanligt men jobba på butik kommer ju också här som ett förslag så hur ska jag veta vad som är rätt då finns det ett sätt som gör att man kan gissa ganska bra och då måste man göra så här att du skriver citationstecken, ser du citationstecken och sen skriver du frasen “jobba på butik” och slut citationstecken det här gör att google kommer söka på hela den här frasen “jobba på butik” va så ska vi kolla vad vi får okej, så problemet här är nu då lite att här står det ju “jobba på butik” “jobba på butik” tydligen så använder svenskar uttrycket “jobba på butik” men det här tycker inte jag är helt rätt, eller det är inte så vanligt i alla fall, det låter inte jättebra och hur kan jag veta det? eller hur kan jag gissa det? Jo jag kan kolla här Här står det att jag fick ungefär 2300 resultat kom ihåg den siffran, 2300 så när jag söker på hela frasen “jobba på butik”, då får jag 2300 resultat eller 2300 träffar google hittar alltså 2300 exempel på hela den här frasen på hela internet vad händer om jag söker på “jobba i butik” och så söker jag, då kollar vi här igen vi kollar först “jobba i butik”, okej det används det finns exempel med jobba i butik “hur är det att jobba i butik?” och så kollar ni här ungefär 135 000 resultat, 135 000 träffar eller exempel så det betyder ju att det är många många många många fler exempel där folk använder “i butik”, där folk använder den här frasen “jobba i butik” okej, så det betyder ju att det här är mer rätt, det här är det vanliga sättet att använda “jobba i” när vi har exemplet butik det är samma med “jobba på affär” kan vi kolla ja då fick vi “jobba på affär”
964 exempel, det betyder att folk använder det men om vi kollar jobba “i affär” ja då fick vi 4550 resultat det var inte lika stor skillnad men det var ändå många många fler 4 – 5 gånger så många personer använder “jobba i affär” det betyder att det här är bättre i de flesta situationer det här är ju överhuvudtaget väldigt bra att använda med citationstecken, för det gör att om du ser en fras eller ett uttryck någonting, ett ordspråk och du vill kolla på exempel ja, då, sätt hela frasen eller meningen inom citationstecken och så kommer google leta efter texter där man använder hela frasen eller hela meningen så det här med ciationstecken använder jag jättemycket om jag studerar ett annat språk för jag vill se exempel på en exakt fras eller mening och sen vill jag gå tillbaka lite till det första exemplet att testa sig fram, så återigen om vi skriver “jobba på” ja då fick jag mycket företag först om jag skriver “jobba i” ja, nu får jag affär för att jag har sökt på det men mycket länder vad händer om jag skriver “jobba med” jaha, då kommer “jobba med djur” “jobba med barn”, “jobba med inredning” “jobba med hundar” där ser vi att “jobba med” gör mer att man jobbar med en viss sak “jobbar med miljö” eller “sociala medier” eller “marknadsföring” så ibland passar det bättre att säga “jobba med” och det handlar om… det är när man pratar om en viss sak man jobbar med vi kan fortsätta och kolla “jobba inom” när använder man det? jobba inom kriminalvården, hemtjänsten psykiatrin ja, jobba inom, då pratar vi mer om en bransch eller ett område så genom att leka så här med google och testa sig fram så kan man få mycket bra exempel som gör att man kan gissa vilka regler som används eller ungefär hur svenskar brukar uttrycka sig och som sagt om vi sätter citationstecken så kan vi få exempel på exakt den frasen så till exempel när jag sökte på “jobba inom” så fick jag 396 000 resultat aha, det visar ju att även det här uttrycket är ganska vanligt det betyder att det också är bra att kunna använda det och förstå det ungefär så det är mina två tips för den här filmen använd citationstecken och testa att söka på fraser och se vilka förslag google ger dig för då får du se vanliga exempel i språket när folk skriver okej fråga och diskutera gärna, det finns andra sätt man kan använda google på så jag ska komma tillbaka till det här när jag får en bra idé men ni kan också ge mig idéer och tipsa mig eller diskutera och fråga så får jag idéer av det så gå ner och skriv en kommentar i kommentarsfältet och ha’re så bra så ses vi snart igen hej så länge

15 Comments

 • Ahmad BenQ

  February 24, 2019

  Tack👍

  Reply
 • Mekonn Kulua

  February 24, 2019

  Tack så mycket min bästa lärare kepp it.

  Reply
 • osama qasim

  February 24, 2019

  Jättebra video ^_^

  Reply
 • Maja Pettersson

  February 25, 2019

  Intressant. Tack kalle

  Reply
 • Idris wednur

  February 25, 2019

  Tack för tipsen lärare kalle

  Reply
 • khaled Saaed

  February 25, 2019

  Tack

  Reply
 • Souad El alami

  February 25, 2019

  Tack så mycket!

  Reply
 • Las Buenas Nuevas

  February 25, 2019

  Hej Lärare har du en video on filmanalys? Jag måste skriva en film revision. Tack

  Reply
 • Ahlam Mnsia

  February 25, 2019

  Fina tips, tack

  Reply
 • Shukri Salad

  February 25, 2019

  Tack! Det är bra tips.

  Reply
 • muzi li

  February 25, 2019

  Tack så mycket!

  Reply
 • ahmad hussen

  March 1, 2019

  Tack så mycket

  Reply
 • Reem saflo

  March 4, 2019

  Vad skönt!! Tackar 👍👍

  Reply
 • Liza Lopez

  April 26, 2019

  Bra ideé. Fantastisk. Tack!!!!

  Reply
 • Liaqat Shafai

  April 28, 2019

  Hej
  Tack så mycket Kalle.
  Ibland använder man pdf efter ordet som man söker. Är det också ett sökord eller?

  Reply

Leave a Reply